MESAJE ESENTIALE

  • Intreruperea fumatului este cea mai cost-eficienta strategie pentru preventia bolilor cardiovasculare
  • Exista dovezi puternice privind eficienta consilierii scurte, repetate privind abandonarea fumatului, pentru toate tipurile de inlocuitori de nicotina (IN), bupropion, vareniclina si mai ales combinatia lor, exceptie facand NRT + vareniclina.
  • Tigarile electronice (e-cigarettes) pot ajuta la intreruperea fumatului dar trebuie sa respecte aceleasi restrictii de marketing ca si tigarile obisnuite
  • Fumatul pasiv prezinta un risc crescut, de unde necesitatea de a proteja nefumatorii

Fumatul este o boala adictiva letala. Un fumator cronic are 50% sa moara datorita fumatului, si din aceste decese jumatate sunt cardiovasculare. Fumatorul isi scurteaza viata cu aproximativ 10 ani.

Riscul este doza-dependent, dar nu exista o limita inferioara pentru riscul cardiovascular. Durata fumatului are si ea un rol, dar chiar si fumatul in cantitati reduse si ocazional creste riscul. Toate tipurile de fumat, inclusiv „tigarile light”, cu filtru, pipe, water pipe, sunt nocive. Fumul de tigara este mai nociv cand este inhalat, dar risc crescut au si cei care nu inhaleaza fumul (ex fumatorii de pipa). Tutunul fara fum este de asemenea asociat cu un risc redus dar statistic semficativ de IMA si stroke.

Gradul adictiei si necesarul dozei de nicotina din inlocuitor se poate stabili cu Fagerström test.

Fumatorii trebuie avertizati cu privire la cresterea ponderala de cca 5kg secundara abandonarii fumatului, dar ca beneficiile depasesc cu mult riscurile determinate de cresterea ponderala.

Toate formele de inlocuitori de nicotina – guma de mestecat cu nicotina, plasturii transdermali, spray nazal, inhalere, tablete sublinguale – sunt eficiente, crescand sansa de abandon cu 50-70%. Se pot asocia intre ei.

Bupropionul (un antidepresiv) si Vareniclina (un agonist de R de nicotina) sunt si ele eficiente. Vaccinul cu nicotina nu este inca acceptat ca tratament.

Tigarile electronice simuleaza tigarile clasice prin incalzirea nicotinei si a altor chimicale si transformandu-le in vapori care sunt inhalati. Sunt mai putin nocive ca tigarile clasice. Au fost putin studiate, dar se pare ca sunt mai putin eficiente.

Alte metode precum acupunctura, acupresura, terapia cu laser, hipnoterapie sau electrostimularea nu prezinta dovezi in sprijinul lor.