Statusul socio-economic precar, lipsa suportului social, stresul la locul de munca si in familie, depresia, anxietatea, ostilitatea, si tipul D de personalitate contribuie la riscul dezvoltarii BCV.

Depresia clinica si simptomele depresive cresc incidenta bolii coronariene. Epuizarea vitala, simptom somatic al depresiei, contribuie semnificativ la incidenta bolii coronariene. Depresia poate fi contracarata prin suport social, iar lipsa acestui suport o agraveaza.

Ostilitatea si furia sunt trasaturi de personalitate caracterizate prin lipsa de incredere, manie, si furie, si tendinta de a se angaja in relatii sociale agresive, maladaptative. Lipsa de exteriorizare a furiei este si mai importanta, aceasta asociindu-se cu cresterea riscului de efecte adverse cardiace.

Tipul D de personalitate (distressed personality –  personalitate suferinda) se caracterizeaza prin tendinta de a experimenta un spectru larg de emotii negative (afectivitate negativa) si inhibarea autoexprimarii in relatia cu altii (inhibitie sociala).

Tratamentul factorilor psiho-sociali poate contracara stresul, depresia si anxietatea, astfel imbunatatind calitatea vietii si prognosticul.

Sunt necesare interventii multimodale precum educatia in domeniul sanatatii, activitatea fizica si terapia psihologica. Terapia psihologica cuprinde consiliere individuala sau de grup privind factorii de risc psiho-sociali, managementul stresului, meditatie, trainind autogenic, biofeedback, tehnici de respiratie, yoga, tehnici de relaxare musculara. Exista dovezi ca activitatea fizica amelioreaza eficient depresia.

Psihoterapia si medicatia psihiatrica pot fi necesare in cazul simptomelor severe de depresie, anxietate sau ostilitate.