Fő üzenet

  • A dohányzás abbahagyása a legköltséghatékonyabb stratégia a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.
  • Erős bizonyítékok léteznek a rövid, megismételt, dohányzásról való leszokást célzó tanácsadás hatékonyságát illetően, minden nikotinhelyettesítő (IN), buproprion, vareniklin és főleg ezek kombinációja esetében, kivételt képezvén az NRT (nikotinhelyettesítő terápia) + vareniklin.
  • Az elektromos cigaretta (e-cigarettes) segíthet a dohányzásról való leszokásban, de itt is ugyanolyan marketingkorlátozásokat kell betartani, mint a szokványos cigaretta esetében.
  • A passzív dohányzás fokozott kockázattal jár, innen ered a nemdohányzók védelmének szükségessége.

A dohányzás halálos kimenetelű addiktív betegség. Egy krónikus dohányzó 50%-os eséllyel a dohányzás miatt fog meghalni, és e halálesetek fele kardiovaszkuláris okokra vezethető vissza. A dohányos hozzávetőleg 10 évvel rövidíti meg életét.

A kockázat adagfüggő, de nem létezik alsó határ a kardiovaszkuláris kockázat esetében. A dohányzás időtartama is szerepet játszik, de a csökkentett mennyiségű és alkalmi dohányzás is növeli a kockázatot. Minden típusú dohányzás, beleértve a „light”, a filteres cigarettát, a pipát, a vízipipát is, ártalmas hatású. A cigarettafüst még ártalmasabb belégzés esetén, de fokozott kockázat érvényes azokra is, akik nem lélegzik be a füstöt (például a pipával dohányzók). A füstmentes dohányt is alacsony kockázattal kapcsolják össze, de statisztikailag jelentős hányaddal bír az akut szívizom infarktus és a stroke esetében.

A függőség fokát és a nikotinhelyettesítő szükséges adagját a Fagerström test –el állapíthatjuk meg.

A dohányosoknak fel kell hívni a figyelmét a hozzávetőleg 5 kg-os testsúlynövekedésre, mint a dohányzás elhagyásának mellékhatására, de a kedvező hatások jelentősen meghaladják a testsúlynövekedéssel járó kockázatokat.

Minden típusú nikotinhelyettesítő – nikotinos rágógumi, bőrtapasz, orrspray, inhaláló készülék, nyelv alá helyezhető tabletta – hatékony, 50-70%-al növelve az elhagyás esélyét. Ezek egymással társíthatók.

A Buproprion (antidepresszáns) és a Vareniklin (nikotin receptor antagonista) is hatékony. A nikotininjekció kezelésként még nem elfogadott.

Az elektromos cigaretta utánozza a klasszikus cigarettát a nikotin és más kémiai anyagok felmelegítése és párává való alakítása által, melyeket belélegzünk. Kevésbé káros, mint a szokványos cigaretta. Kevés tanulmány készült róla, de úgy tűnik, hogy kevésbé hatékony.

Más módszerek, mint az akupunktúra, az akupresszúra, a lézerterápia, a hipnoterápia vagy az elektrostimuláció nem szolgálnak bizonyítékokkal hatékonyságukat illetően.