Fő üzenet
Az egészségtelen magatartások kijavításával a kardiovaszkuláris betegségek 80%-a és a rákos megbetegedések 40%-a megelőzhető!
A megelőző intézkedések eredményeként, a nyugat-európai országok többségében a kardiovaszkuláris megbetegedések által okozott elhalálozás >50%-al csökkent az 1980-as évekhez képest. De nem Romániában.

2003 óta a 40 éven felüli férfiak és az 50 éven felüli vagy posztmenopauzás nők kockázati rétegződésének kifejezésére az Európai Kardiológiai Társaság a SCORE rizikótáblázatot ajánlja. Ez az érték hozzávetőlegesen felméri az első kardiovaszkuláris esemény létrejöttének kockázatát (szívkoszorúér betegség, agyi érkatasztrófa, stb.), mely 10 éven belül HALÁLOS kimenetelű lehet.

SCORE
Magas CVD /kardiovaszkuláris megbetegedés/ kockázatú populáció 10 éven belüli halálos kimenetelű CVD kockázata
Szisztolés vérnyomás (mmHg)
Koleszterin (mmol/L)

A táblázatban keresse meg az adott személy koleszterin szintjéhez vagy vérnyomási értékéhez legközelebb eső cellát. A magas és nagyon magas kockázatú páciensek SCORE értékei 5-10%, illetve >10%.

A már meglévő CV megbetegedésben (szívkoszorúér-, nyaki verőér-szűkület, alsó végtagi erek szűkülete, stb.), cukorbetegségben vagy vesebántalomban szenvedő páciensek már kezdettől fogva a magas vagy nagyon magas kockázatú kategóriákba sorolhatók és nincs szükség SCORE számításra.

Az Európai Parlament egy 2007-es nyilatkozata szerint, az egészséges egyén:
Nem dohányzik és nincs dohányfüstnek kitéve,
Mérsékelt fizikai aktivitást végez, legalább napi 30 percet a hét 5 napján, vagy intenzív fizikai tevékenységet legalább napi 15 percet a hét 5 napján, vagy az említettek kombinációját,
Egészséges étrendet követ, mely telített zsírokban szegény és teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, zöldségekben és halban gazdag
Normál súlyú (BMI /testtömeg indexe/ 20-25kg/m2) és hasi körfogata <94cm, illetve <80cm a nők esetében,
Vérnyomása <140/90mmHg,
Összkoleszterin szintje <3mmol/L (115mg/dL) és
Vércukorszintje normális.